A zenekar tagjai

Andrics Attila - basszprím, tapan, ének

Andrics Attila - basszprím, tapan, ének

A zenekar egyik basszprím tamburása vagyok. Igazi lokálpatriótának tartom magamat, éppen ezért fontosnak találom szülővárosom, Mohács hagyományainak ápolását. 15 évesen kezdtem basszprím tamburán tanulni, melyben sokac gyökereim és a déli szláv kultúra iránti érdeklődésem is motivált.
A zenei alapokat Versendi Kovács Józseftől sajátítottam el a Mohácsi Tamburaiskola berkein belül. Az ott összeverbuválódott zenésztársaimmal barátok lettünk, és 2010-ben közösen létrehoztuk a Poklade zenekart. A basszprím mellett dobokon (tapan, darbuka) is játszok, több dalban énekelni is szoktam. Zenei ízlésemet tekintve a helyi sokac dallamok mellett a balkáni, főként makedón, bosnyák, szerb népzenéket kedvelem.

 

Bischof Dávid - nagybőgő

Bischof Dávid - nagybőgő

A zene kiskorom óta életem meghatározó része. Nővérem fagottművész, édesapám és bátyám pedig hobby énekesek, ők biztosították a zene jelenlétét a mindennapjaimban.
Tíz évig a Mohács Nemzetiségi Néptáncegyüttesben néptáncoltam, ahol megismerkedtem a helyi sokac dallamokkal. 2007-ben, egy esős decemberi napon kezdtem el a nagybőgővel foglalkozni Versendi Kovács József, a Népművészet Mestere kezei alatt és azóta se akarok megválni a hatalmas száraz fától. A Poklade Zenekar oszlopos tagja vagyok az alapítás óta, emellett egy évig a mohácsi Sokadija tamburazenekarban is bővítettem népzenei ismereteimet.

Pávkovics István - basszprím, harmonika, ének

Pávkovics István - basszprím, harmonika, ének

1991 tavaszán születtem, 6 éves korom óta foglalkozom a zenével, első hangszerem a zongora volt. Származásom mellett családom zenész-táncos felmenőin keresztül szoros kapcsoltban állok a mohácsi sokac hagyományokkal. 9 évig néptáncoltam a Mohács nemzetiségi néptáncegyüttesben.
10 éve kezdtem el tanulni a mohácsi tamburaiskolában, itt kóstoltam bele a közös muzsikálás örömeibe. Tanáraim Versendi Kovács József és Tiszai György voltak, mellettük magánúton Horváth Zoltántól tanultam és a Sokadija tamburazenekarban zenéltem.
2009-ben felvételt nyertem a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene tanszék népi pengetős tanszakára, ahol zenetanári szakon végeztem. 2015 óta a Mohácsi Schneider Lajos Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tambura tanára vagyok.
A zenekarban basszprímen és harmonikán játszom.

Bóka Balázs - kontra

Bóka Balázs - kontra

1990-ben, Mohácson születtem, három testvérem van. Diplomámat a Kaposvári Egyetem, Agrár- és Környezettudományi Karának, Természetvédelmi-mérnöki szakán szereztem. Jelenleg a Duna-Dráva Nemzeti Parknál dolgozom.
A zene mindig is fontos szerepet töltött be az életemben, ám annak ellenére, hogy a családban mindkét szülői ágon számos tehetséges zenész volt/van, hangszert viszonylag későn fogtam a kezembe.
Amikor 2009-ben eldöntöttem, hogy tamburazenélni fogok, az első kérdés, ami azonnal felmerült:

- Milyen hangszeren szeretnél játszani?
- Miből van hiány? Min játszanak a legkevesebben?
- Hát… tamburabrácsos nem nagyon van.
- Akkor brácsos leszek!

Mindezt úgy, hogy azt sem tudtam, mi a hangszer funkciója, vagy milyen a hangja. Emlékszem az első órán Józsi bácsi a kezembe adta a hangszert, és azt mondta: Tessék Balázs, ez itt a brács!

Pozsgai Gergely | prímás - prímtambura, basszprím, ének

1990-ben születtem Mohácson. A zene gyakorlatilag gyerekkorom óta meghatározó szerepet tölt be az életemben, viszont tamburát csak 2005 őszén fogtam először a kezembe az egykoron Versendi Kovács József és Tiszai György által vezetett Mohácsi Tamburaiskolában.
2006 januárjától már a Horváth Zoltán alapította Šokadija zenekar tagja lehettem, ahol sok tapasztalatot szereztem.
2013 nyarán saját zenekart alapítottam Baja környéki fiatalokkal Bajai Tamburazenekar néven. 
Nem sokkal később, Fermata tamburazenekar néven folytattuk a munkát, főként vajdasági tamburafesztiválokon vettünk részt.  2015-ben  Novi sadon a "Bisernica Janike Balaža" nevet viselő megmérettetésen a "legjobb prímás" díjat vehettem át, valamint 2019-ben szintén a novi sadi "Tamburica Fest" "legjobb prímás díjat" sikerült elnyernem. Ezzel párhuzamosan 2014-től 2020-ig a pécsi Tanac néptáncegyüttes zenekarának vezetője voltam. 2023 év végén kezdtem meg a közös munkát a Poklade zenekarral, mint tambura prímás.

Cselinácz Marko - harmonika, darbuka, ének

Cselinácz Marko - harmonika, darbuka, ének

1995 januárjában születtem, Pécsett. Már kicsi koromban is érdekelt a zene. 13 éves koromban éreztem a Délszláv zene rám gyakorolt hatását, elhatároztam, hogy ennek a zenének minden fontos technikai elemét elsajátítom hangszeremen, a harmonikán. Az alapokat Ifjabb Peti Kovács István harmonikatanáromnál szereztem meg és 2010-ben értem el országos 2. helyezésemet a Paksi Harmonikaversenyen és Fesztiválon. A délszláv zene mellett minden zenei stílus érdekel, szeretem a jazzt, a sanzonokat, és minden hangszeres zenét. A Poklade zenekarnak 2011 februárjában lettem tagja, így a Délszláv zene még nagyobb szerepet tölt be az életemben. Jelentős szerepet kap még a harmonika mellett a dob, ritkább esetben furulya.

Róka Roland - prímtambura

Róka Roland - prímtambura

1991-ben születtem Mohácson. Már egészen kiskoromtól kezdve érdekelt a délszláv zene főként a Busójárás miatt. Ennek ellenére elég későn jutottam el addig, hogy elkezdjek tamburázni. Az első alkalomra 2006-ban került sor, akkor ismerkedtem meg Versendi Kovács Józseffel és a tamburával. Ettől kezdve a tamburaiskola növendéke voltam, majd 2010-ben zenésztársaimmal közösen megalapítottuk a Poklade Zenekart. A zene az életem részévé vált, elképzelhetetlennek tartom a jelenlegi életemet nélküle. Bízom benne, hogy a későbbiek folyamán is még nagyon sokáig lehetőségem lesz a zenéléssel foglalkozni.