Rólunk

A Poklade zenekar

A Poklade zenekar

A Poklade zenekarban benne van az egész Balkán. A kabócák éneke, a szétpattanó üvegszilánkok, a rakija tüzessége. Ízek, illatok, színek és zamatok, fájdalom és életigenlés, de főként valamiféle ősi energia, mely kézen ragad és elrepít. Zenéjük valódi poklade, valódi átváltozás. A Poklade zenekart legendás mesterek – Versendi Kovács József, Tiszai György és Peti Kovács István - tanítványai alapították 2010-ben, Mohácson. 

 

 

Tagok:

Andrics Attila – basszprímtambura, tapan, ének
Pávkovics István – basszprímtambura, harmonika, ének
Cselinácz Marko - harmonika, ének
Bóka Balázs Andor - tamburabrács
Bischof Dávid – tamburabőgő
Róka Roland – prímtambura
Pozsgai Gergely – prímtambura, basszprímtambura, ének (prímás)

 

Új prímásunk: Pozsgai Gergely 

2023-ban, prímásunk Balog Tamás "Cérna" úgy döntött, kilép a zenekarból. Ezután kerestük meg Pozsgai Gergelyt, aki már a 2010-es alapításkor is jelen volt a zenekar életében, hogy vállalja el a Poklade zenekar tambura prímás posztját. 

 

   

Tagok (2022-ig): 
Andrics Attila – basszprímtambura, tapan, ének
Pávkovics István – basszprímtambura, harmonika, ének
Cselinácz Marko - harmonika, ének
Bóka Balázs Andor - tamburabrács
Balog Tamás Gergely – prímtambura (prímás)
Bischof Dávid – tamburabőgő
Róka Roland – prímtambura

 

 
Anno 2020 - Megjelent a Balkántransz című lemezünk a Fonó Budai zeneház gondozásában

Van egy soknemzetiségű kisváros a Duna partján, melyet hazánkban „a tamburazene fellegvára”-ként is emlegetnek: Mohács. A déli határ menti településen egykoron 13 kocsmában, 13 tamburazenekar szórakoztatta a vendégeket. A déli szláv dallamok fontossága itt azóta sem csökkent, nem veszített létjogosultságából. A tamburazene Mohácson ma is él, fejlődik, és a mindennapok részét képezi.

Ez nagymértékben köszönhető a Tiszai György és Versendi Kovács József által alapított Mohácsi Tamburaiskolának, melynek apró zenetermében a mai napig tehetséges fiatalok tanulnak, feltörekvő zenekarok alakulnak önálló formációvá. A Poklade zenekar alapító tagjaival sem történt ez másként. Középiskolás éveikben, minden hétköznap délutánjukat e falak közt töltötték, s így, egy életre szóló kötelék alakult ki köztük, melyet a tamburazene szeretete és a rengeteg közös fellépés, buli és élmény sodort elszakíthatatlan húrrá.

Hat fiatal: Andrics Attila, Bischof Dávid, Bóka Balázs Andor, Pávkovics István, Róka Roland, és a virtuóz tamburaprímás, Balog Tamás „Cérna” 2010-ben alapította meg a Poklade zenekart, melyhez nem sokkal később csatlakozott Cselinácz Marko, aki ifjabb Peti Kovács István „Cini” kezei alatt sajátította el a délszláv harmonika zene alapjait, majd képezte tovább magát kiváló és szenvedélyes harmonikássá, melynek vele született látássérültsége sem szabott gátat.


Repertoárjukban a balkáni népek dallam- és ritmusvilágát jelenítik meg, melyet saját ízlésüknek megfelelően formálnak, alakítanak. Profiljuk a táncházaktól kezdve egészen a fesztivál-koncertekig terjed. Az alapítás óta eltelt 10 év alatt bejárták az országot és számos alkalommal fordultak meg a Balkánon, és más európai országokban, ahol gyarapították tudásanyagukat, csiszolták stílusukat.

 

Második lemez: Balkántransz | 2020

Balkántransz lemezünkön, ízlésünkhöz és szívünkhöz  közel álló "balkánfolk" vonalat kívántuk megjeleníteni. A szerb és makedón zenék mellett felcsendül egy-egy boszniai sevdalinka és montenegrói dallam is. A sajátos, igazi "lenti" hangzásvilág elérése érdekében kértük meg Babcsán Bence barátunkat, hogy klarinéttal, szaxofonnal fújjon velünk néhány számban. Reméljük célunk, a hallgatók szerint is teljesült!
 

 

Track lista:
1. Domakine 4:55
2. Prođjoh Bosnom 4:45
3. Moj dilbere 4:28 --> Hallgasd meg IDE kattintva!
4. Saxi kolo 4:56
5. Kćeri moja 3:26
6. Cicka 4:58
7. Plava lampa treperi 3:43 --> Hallgasd meg IDE kattintva!
8. Cigansko kolo 4:09
9. Još ne sviće rujna zora 4:30
10. Čororo 6:00
11. Tutti Frutti 5:22

A zenekar tagjai:
Andrics Attila – basszprímtambura, tapan, ének
Pávkovics István – basszprímtambura, harmonika, ének
Cselinácz Marko - harmonika, darbuka, ének
Bóka Balázs Andor – tamburabrács
Bischof Dávid – tamburabőgő
Balog Tamás „Cérna” – prímtambura, basszprimtambura
Róka Roland – prímtambura
Vendégek:
Gráf Vivien – ének
Babcsán Bence – szaxofon, klarinét

 

Felvétel és keverés: Maczkó Róbert LA Gardens Studio
Grafika: Koleszár Stella
Producer: Horváth László
Fonó 2020

A lemez megvásárolható a Fonó Budai Zeneház webboltjában: http://webbolt.fono.hu/hu/poklade.balkantransz  vagy személyesen Budapesten, a Fonó Budai Zeneházban (H. 1116 Budapest, Sztregova u. 3.) illetve Mohácson, a Tourinform irodában (7700 Mohács Széchenyi tér 1.).

 

Első lemez: Poklade | 2016

Ezen lemezünkkel szeretnénk tisztelegni Mohács - a magyarországi tamburazene fellegvára - méltán híres déli szláv hagyományai előtt. Igyekeztünk a saját zenei ízlésünk és stílusunk megjelenítése mellett megőrizni az autentikus mohácsi hangzás- és nyelvi világot, melyben  rengeteg segítséget kaptunk a helyi kultúra ismerőitől, őrzőitől. Reméljük, ezen felvételek hasonló hatással lesznek majd a minket követő generációkra, mint amennyire ránk hatottak az idősebb mohácsi tambura zenekarok munkái, s ezáltal mi magunk is hozzájárulhatunk a magyarországi és mohácsi tamburazene fennmaradásához és fejlődéséhez.

Poklade zenekar & Gráf Vivien - Poklade

 

Előadók:
Andrics Attila – basszprím, ének (1, 3, 4, 13, 15)
Pávkovics István – basszprím, szamica (17), ének (1, 3, 4, 13, 15)
Cselinácz Marko – harmonika, ének (9, 15)
Bóka Balázs Andor – kontra
Bischof Dávid – nagybőgő
Róka Roland – prímtambura
Balog Tamás „Cérna” – prítambura
+
Gráf Vivien – ének (4, 6, 7, 10, 11, 12, 13, 17)

Dalok:
1.   Todore
2.   Oj Doktore…
3.   Oj, curice, Marice i Na dvi strane
4.   Sitne bole i Hopa cupa
5.   Trojanac
6.   Farbarica suknjica i Jabuke
7.   Aj šta ću nane…
8.   Veliko muvačko kolo
9.   Od Muvača do Baje…
10. Crven fesić
11. Golub na rame…
12. Đurđevska kišica
13. Gunjeranke i Sinoć mi je dolazio… (Od Anke Kršić) --> Hallgasd meg IDE kattintva!
14. Cigančica
15. Veseli Šokci (I mi smo Šokci i Vesela je Šokadija)
16. Vranjavka
17. Golubica bila

Megvásárolható:

Mohácson: Tourinform Iroda (7700 Mohács, Széchenyi tér 1.), Kanizsai Dorottya Múzeum (7700 Mohács, Kisfaludy u. 9.)

Budapesten: Corvin tér 7. szám alatt (MesterPorta) valamint a Fonó Budai zeneház lemezboltjában LINK: http://lemezei.hu/cd/poklade-zenekar-es-graf-vivien-poklade-100-mohacs-2016

 

 

Versendi Kovács József - akinek sokat köszönhetünk

Versendi Kovács József

Versendi Kovács József 40 éve prímás, a Baranya táncegyüttest is kísérte utána került a Versendi zenekarba. 1978-ban alakult meg a Mohácsi Tamburazenekar, melyben 25 évig játszott, 1974 óta vendéglátózenészként tevékenykedik.
1994-ben Tiszai Györggyel megalapították a Mohácsi Tamburaiskolát, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a tamburazene nem halt ki városunkban. Versendi Kovács József 2007-ben Budapesten szakmai kitüntetést kapott és azóta a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, népzenei szakon tart kurzusokat.

Alkategóriák