A tambura zenekar hangszereiA hangszer perzsa eredetű. A mai tamburáink ősét a 16. században hozhatták be térségünkbe a török hódításokkal. A tambura (tambora) szóval legelőször Zrinyi György Batthyány Ferencnek írott levelében találkozhatunk. Petőfi Sándor kedves István öccse is tamburázott. 
Maga a hangszercsalád egy hősi ének kísérésére használt hangszerből a szamicából (samica) alakult ki. E hangszernél az alsó húrokon történű dallam játszása mellett hozzápengették a hangszer többi zengőhúrját is. A hangszercsalád tagjai a ma is használt modernizált gépkulcsos (arab eredetű) hangszerek: prím tambura, basszprím tambura, brácstambura vagy kontra, tambura cselló és a tambura bőgő.

A tambura hangszercsalád létrejöttének szükségességét elsősorban a harmonizáló zenére történő áttérés indította meg, ebben a felállásban a különböző belső szólamok megoszthatóak. A tambura brács és a tamburabőgő (ide sorolható a tamburacselló zenében betöltött funkciója, akkordbontás) az akkordkíséretet biztosíthatják.
A még nem létező tamburazenekarok iránt egyre nagyobb igényt merült fel főként a táncosok kiszolgálásának a terén pl.: táncházakban. A csoportos tánchoz pedig elengedhetetlen a nagyobb hangerő legfőképpen az erős ritmuskíséret. Ezen okokból kezdetek létrejönni az első tamburazenekarok. A magyar területeken 19. század elejére tehető, a magyar nyelvterületen már korábban elterjedt cigányzenekar vonósbanda mintájára létrejövő tamburazenekarok megjelenése. Az tamburazenekarok iránti szükséglet elsősorban a nagyobb városokban jelentkezett pl.: Mohács, Szabadka, Újvidék.

 A tamburák a Balkánon, elterjedt hangszereknek számítanak (Horvátország, Szerbia, Bosznia és Hercegovina). Magyarországi használóik elsősorban az itt élő déli szláv népek és a cigányság. Magyarországon a Duna mentén élő mohácsi sokacok; a dusnoki rácok; és a Baja környéki bunyevácok valamint a Dráva környékén a drávamenti horvátok és Északon a szerbek (Budakalász, Lórév, Pomáz, Szentendre, Szigetcsép, Tököl) körében körében volt hallható és hallható ma is a tamburazene . A tamburazenészek repertoárja elsősorban az említett népek táncához köthető, emiatt a zenélések fő alkalmai közé sorolhatóak a táncházak.